2017-12-13 10:47:10• hírek • Bede Emőke

Mentsük meg természeti és kulturális értékeinket

Szerda délelőtt tartottak bemutatót Szatmárnémetiben az EPICAH képviselői, melyben ismertették eddigi tevékenységeiket és jövőbeli terveiket is.

A szerda délelőtt tartott beszámolón Dancu Pál helyi projektvezető ismertette az EPICAH Effectiveness of Policy Instruments for Cross – Border Advancement in Heritage (Politikai eszközök hatékonysága a határokon átnyúló örökség elősegítésére) fő célkitűzéseit, a projektben résztvevő parnereket, illetve a kivitelezés második fázisában esedékes feladatokat.
 

Mint kiderült, az EPICAH projekt résztvevői arra törekszenek, hogy a helyi kulturális és természeti értékeket (pl. műemlékek, nemzeti parkok, hagyományok, stb.) megóvják és támogassák.
 

Szatmár megye egy román-magyar együttműködés révén vesz részt a projektben. Hogy melyek azok a kulturális és természeti értékek, melyeket támogatni kell, arról egy felmérés révén tájékozódott az EPICAH. A kérdőíves felmérésre 24 válasz érkezett, ezeket helyi és regionális hatóságok, civil szervezetek, oktatási intézmények küldték be.
 

Az eredményeket összesítve a következő kulturális és természeti, megőrzésre vagy támogatásra váró értékekről érkeztek jelzések: a Túr-menti természeti terület, a hadadi Wesselényi-kastély, az ákosi református templom, a sárközi Vécsey-kastély, az erdődi vár, az avasfelsőfalusi szabadtéri múzeum, a tasnádi termálstrand, a szatmárnémeti Püspöki Palota. A projekt magyarországi partnerei pedig a túristvándi vízimalmot, a máriapócsi szentélyt, a nyírbátori várat, valamint a nyírségi védett területét terjesztették elő támogatásra.
 

A pályázat, mely a fentebb nevezett értékeket hivatott támogatni, több mint 1 millió 700 ezer eurós költségvetéssel rendelkezik, ebből 1 millió 450 ezret az Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosít.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: